18.08.2023 10:51

130. let hasičů ve Štěpánkovicích

Letos náš sbor oslavuje 130. let od svého založení. Již několik generací hasičů naplňuje svou prací heslem ,,Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci“. Když se ohlédneme zpět, vidíme velký kus práce a pokroku, který od té doby nastal, ať už v technickém vybavení, ve sportovní či kulturní a zájmové činnosti. 

Hasiči ve Štěpánkovicích mají přes 130 členů. Sbor je velice aktivní jak ve sportu, tak ve společenském životě. Co se týče sportovní části, tak máme ve všech kategoriích své zástupce. Floriánci, děti předškolního věku, které se formou hry seznamují s hasiččinou. Pak máme družstva mladších a starších žáků, družstvo dorostenců, mužské a ženské družstvo a veterány a veteránky. V žákovské kategorii se zúčastňujeme postupových soutěží, jezdíme místní Opavskou ligu mládeže, kterou letos družstvo starších žáků vyhrálo a také republikovou soutěž v běhu na 60m překážek. Naši členové jsou zapojeni do chodu celého hasičského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Své zástupce máme v odborných radách na okresním sdružení v Opavě i na krajském sdružení v Ostravě. Vychováváme a připravujeme si budoucí členy do zásahové jednotky, kteří pak jezdí k zásahům a technickým pomocem. V rámci oslav jsme pořádali několik akcí. Jedna z největších akcí se uskutečnila v měsíci květnu, a to Svatofloriánské setkání hasičů a hasičských zástav okresu Opava. Zúčastnilo se přes 60 praporů s praporečníky a doprovodem. Průvodem se šlo z atria ZŠ do kostela, kde byla sloužena slavnostní mše svatá za živé a zemřelé hasiče. Průvodem nás doprovázela hasičská kapela z Bolatic. Po mši se šlo průvodem zpět do ZŠ, kde byl slavnostní nástup, předání ocenění a předání putovní sošky sv. Floriána do rukou příštích pořadatelů.

Odpoledne proběhla oslava 130. let založení našeho hasičského sboru pro naše členy a pozvané hosty. Na základní škole jsme měli pro všechny pohoštění, vystavené dobové fotografie a hasičské předměty. U zahrádkářského areálu byla k vidění hasičská historická i současná technika a největším unikátem byla obrněná cisterna Tatra Titan z Hasičského záchranného útvaru v Hlučíně.

V měsíci červnu jsme v rámci oslav Dni obce v dopoledních hodinách pořádali žákovskou soutěž zařazenou do Opavské ligy mládeže a odpoledne jsme návštěvníky pohostili u svého stánku.

Jak jsem už zmínil na začátku článku, sbor je velice aktivní a stál i u zrodu Krajského festivalu přípravek, který se jako první uspořádal ve Štěpánkovicích v roce 2011. Letošní rok jsme uspořádali již 11. ročník tohoto Krajského festivalu přípravek, prezentaci činnosti a dovednosti hasičů předškolního věku. Tento festival má veliký ohlas u hasičské komunity i v širokém okolí.

A co nás do konce roku ještě čeká? Velice rád bych vás pozval na Hasičský víkend, 25. – 27. srpna, který bude poprvé na zrekonstruovaném školním hřišti. V pátek se uskuteční Noční Hlučínská hasičská liga, v sobotu Opavská liga veteránů a v neděli již tradičně denní soutěž mužů, žen a dorostu zařazena do ,,Auto Bond Group Opavská liga“.

Během letních prázdnin máme pro děti připravený tábor na Hadince.

Abychom si v prosinci opravdu užili vánoční atmosféru, připravíme pro vás ,,Živý Betlém“.

Touto cestou bych chtěl poděkovat všem členům za práci, kterou pro sbor dělají, našim příznivcům a sponzorům, kteří nás podporují v našich aktivitách. Všem patří veliké DĚKUJI.

Marek Ondruf, referent prevence SDH Štěpánkovice

 

—————

Zpět


Kontakt

SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Štěpánkovice

Hlavní 229/76, 74728 Štěpánkovice
okres: Opava, Česká republika
IČ: 66738067