28.05.2013 12:34

Cvičení hasičů ve Štěpánkovicích

    Dne 24. května 2013 v 19:00 se uskutečnilo v areálu bývalého statku na ulici U dvora cvičení jednotek sboru dobrovolných hasičů jedenáctého okrsku Bolatice. Toto cvičení bylo zahrnuto v rámci oslav 120. let výročí založení sboru dobrovolných hasičů ve Štěpánkovicích.  Cvičení zpracoval spolu s obecním úřadem velitel JSDH Štěpánkovice Vojtěch Feher. Na cvičení byly pozvány všech 11 JSDH obcí v okrsku, ale zúčastnilo se jich jen 8:

·                    JSDH Štěpánkovice,

·                    JSDH Svoboda,

·                    JSDH Bolatice

·                    JSDH Borová,

·                    JSDH Kobeřice,

·                    JSDH Sudice,

·                    JSDH Strahovice,

·                    JSDH Rohov,

    Námětem cvičení bylo požár osamělé administrativní budovy, který způsobili děti. Ty se při manipulaci s ohněm zranily a část schovaly ve vedlejší budově. Celkový počet obětí nebo spíše figurantů byl devět. Hlavním úkolem hasičů bylo co nejrychleji najít figuranty a likvidace požáru.

    Při příjezdu prvních jednotek Borová, Bolatice a Štěpánkovice se velení na místě ujal Vojtěch Feher, který rozhodl, že jako první objet, který se bude prohledávat je ten objekt zasažen požárem. Jednotky z Borové a Bolatic zasahovaly s dýchací technikou, protože objekt byl zakouřen. Jednotka ze Štěpánkovic zasahovala z vnějšku budovy pomocí nastavovacího žebříku a zbudovalo improvizované místo první pomoci. Dále velitel zásahu požádal o posily a to jednotky ze Svobody, Sudic, Strahovic, Rohova a Kobeřic. Po příjezdu jednotky ze Svobody a Rohova pomáhaly při evakuaci, transportu a první předlékařské pomoci. Ostatní zmíněné jednotky prohledávaly v dýchací technice druhou budovu. Po naleznutí a vynesení všech devíti osob bylo cvičení ukončeno.

    Dále se jednotky společně shromáždily v areálu Na Bartošovci, kde proběhlo vyhodnocení cvičení. Na vyhodnocení padly námitky ze strany jednotek ze Štěpánkovic a Svobody na materiálové vybavení jednotek. Tento problém nevyřeší jednotky sami, ale obec Štěpánkovice jako zřizovatel obou jednotek by měl dle zákona vybavit své jednotky, alespoň základními věcnými prostředky pro zásah. Ze strany ostatních jednotek nebyla navrhnuta žádna připomínky, naopak pořadatelé cvičení byli pochválení za přípravu tohoto cvičení. Dále musím poděkovat jak figurantům, tak ostatním lidem, kteří se na celé cvičení připravili. Doufám, že podobná cvičení se budou opakovat ať už s námětem na požár, nebo třeba jen evakuací větších objektů a to nejen u nás tak v ostatních obcích.

 

FOTO: https://plus.google.com/u/0/photos/100187860021103865764/albums/5882949295836131601?authkey=COiE6eia0Le0Rg

—————

Zpět


Kontakt

SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Štěpánkovice

Hlavní 229/76, 74728 Štěpánkovice
okres: Opava, Česká republika
IČ: 66738067